NINA+AMC ART

NINA+AMC ART

een cross-over tussen kunst en wetenschap

Wanneer mijn vriend (de architect) in het AMC gediagnosticeerd wordt met de zeldzame bindweefselaandoening Loeys Dietz type 4 (LDS 4) en acuut een open hartoperatie moet ondergaan, wordt kunst ons coping mechanisme.

 

Begeleid door de scherpe beat van zijn telemetriekastje dwalen we door de gangen van het AMC, op zoek naar nieuwe kunstwerken. Op zoek naar een andere realiteit. De kunstwerken triggeren herinneringen, vragen en emoties en ik begin te schrijven aan contemplaties over kunst, waarneming en de kloof tussen jezelf en de werkelijkheid.

Zo geef ik vorm aan de rollercoaster van gedachten en emoties tijdens diagnose, operaties en ‘herstel’. Want hoe verandert de abstractie van een ziekte, de realiteit van alledag?

 

Ik noem het ‘Loeys Dietz’, elke dag een kunstinjectie.


NINA GOEDEGEBURE

In samenwerking met het AMC ziekenhuis Amsterdam en grafisch ontwerper Anouk Stoffels werkt NINA+ aan de ontwikkeling van de hyperrealistische cross-over NINA+ AMC ART. Een kunstproject in de vorm van een kunstboek, audiotour en expositie in het AMC-ziekenhuis Amsterdam.

Ontstaan uit de persoonlijke en artistieke noodzaak om vorm te geven aan de abstractie van een ziekteproces schreef kunstenares Nina Goedegebure in 2018/2019 de bundel ‘Loeys Dietz- elke dag een kunst injectie’. Deze bundel, die verhaalt over ziekte, zingeving, kunst en de kloof tussen jezelf en de werkelijkheid, is geschreven naar aanleiding van de kunstcollectie van het AMC Ziekenhuis en de basis voor NINA+AMC ART. De samensmelting van kunst (beeld) en narratief fungeert als een handvat. NINA+ erkent in het werk het belang van een inzage in een ziekteproces, van diagnose tot herstel, met de manier waarop kunst onderdeel kan zijn van deze verwerking. De realiteit speelt zich o.a. af in het AMC, Amsterdam Oost, de Biënnale van Venetië en handelt over o.a. architectuur, literatuur en theater. NINA+ werkt in 2021 aan de subsidiering van het project en hoopt in januari 2022 het kunstboek en de audiotour te lanceren tijdens een bijzondere expositie in de Brummelkamp Galerie in het AMC-ziekenhuis.