NINA+NIKI


 

‘When do you become a rebel? In the womb? At five? At ten?’ 

Niki de Saint Phalle


 

Geïnspireerd op het intense leven en werk van autodidact kunstenares Niki de Saint Phalle realiseerde NINA+ in 2020 de 30 minuten durende elektronische theaterperformance NINA+NIKI.

NINA+NIKI ging in februari 2020 in première in het Bonnefantenmuseum Maastricht en stond daar in het werk Galgenfeld van Paloma Varga Weisz.

NINA+ herkent in het werk van Niki de Saint Phalle het belang van rebellie en het uitbreken uit conventies en creëerde voor dit debuutproject een grillige elektronische collage die verhaalt over kunst, het kunstenaarschap en de dunne lijn tussen destructie en creatie. Voor NINA+ is Niki de Saint Phalle het voorbeeld van iemand die, door te blijven onderzoeken, zichzelf uit een slachtofferschap schiet en daarmee een nieuw leven voor zichzelf inricht. De boodschap die we uit haar leven kunnen leren is dat we vrij zijn. We kunnen het leven naar onze hand zetten en zijn niet gevangen in de conventies die steeds meer op ons afkomen. Het idee dat wij allen ergens aan moeten voldoen (als mens, gender, ouder/ kind, geliefde, etc.) is een bubbel waarop geschoten moet worden. In de hoop dat door het knappen van die bubbel er nieuwe ruimte ontstaat in onze percepties over hoe we ons als mensen tegenover elkaar opstellen.

NINA+NIKI is gemaakt i.s.m. geluidskunstenaar Dennis van Tilburg en regisseur Lard Adrian. De performance wordt gespeeld tussen kunstwerken in en daagt het publiek uit opnieuw om zich heen te kijken.

NINA+NIKI speelde ook in Museum Beelden aan Zee in het werk van Niki de Saint Phalle zelf. En in kunstruimte Het Langhuis, in Zwolle. Helaas zijn na deze korte tour alle performances gecanceld in verband met Corona.